Odissi:

Odissi is een traditionele klassieke dansstijl uit de deelstaat Orissa in Oost-India.        Deze dans werd uitgevoerd door devadasis (tempeldanseressen) om de verhalen uit de oude geschriften van India te dansen. Volgens archiefmateriaal is odissi de oudste tempeldans van India daterend uit de tweede eeuw voor Christus. In de tempels in Orissa, in het bijzonder in de Zonnentempel van Kornark, zijn alle poses uit de dans in sculpturen terug te vinden. Wanneer odissi wordt uitgevoerd, wordt er gesproken van het tot leven komen van de beelden.

Tijdens de verschillende uitheemse overheersingen in India gingen in plaats van meisjes jongens de dans uitvoeren. Deze jongens werden gotipua genoemd. Dankzij hen is odissi niet verloren gegaan. Guru Mayadhar Raut is een gotipua geweest.

Odissi is een lyrische dans die wordt gekenmerkt door haar basisposities. De chouwk ofwel vierkant, de tribhangi welke zich kenmerkt door drie curven in de positie van het lichaam. Mudras ofwel handposities zijn een belangrijk kenmerk in Oodissi, omdat met mudras verhalen verteld worden. Uniek in odissi is de torso beweging welke in geen andere Indiase klassieke dansstijlen voorkomt.

De verhalen die worden gedanst, komen uit de Geeta Govinda of Jayadeva, het liefdesspel van Lord Krishna en zijn geliefde Radha. 

Het klassieke odissi repertoire begint met een Mangalacharan. Deze dans bevat het offeren van bloemen, pushpanjali, aan Lord Jaganath, gevolgd door het respecteren van Moeder Aarde, bhumi pranam. De dans wordt vervolgd met een ode en eindigt met de trikhandi pranam, respect tonen aan God, de guru en het publiek. De tweede dans is de Batu Nrutya. Dit is een technische dans waarin de poses uit de tempel van Kornark duidelijk te herkennen zijn. De derde dans is een Pallavi. Dit is eveneens een technische dans waarin de danser(es) speelt met de ruimte van het podium. De vierde dans is een dans van Abhinaya. Dit is een dans waarin een verhaal wordt uitgevoerd door middel van expressie en handgebaren. Het klassieke repertoire eindigt met Moksha Nata. Moksha betekent verlossing. In deze dans geeft de danser zich over aan het hogere.

Sierlijke bewegingen en ritmisch voetenwerk maken odissi tot een levend geheel. Dans is een manier om in beweging te blijven. Odissi zorgt ervoor dat lichaam en geest in harmonie met elkaar komen. Goede beheersing van lichaam, ademhaling en geest zorgen voor innerlijke rust.

Goede beheersing van lichaam, ademhaling en geest zorgen voor innerlijke rust.